Slovenska kulinarika v samem vrhu sveta

Slovenska kulinarika je izredno raznolika, saj je v Sloveniji kar nekaj pokrajin in skoraj vsaka imam svojo kulinariko. Pokrajine so raznolike, na jugu imamo Kras in morje, na severozahodu hribe in tako kot je raznolikost prisotna v pokrajinah samih, je prisotna tudi pri tradicionalnih slovenskih jedeh . Kar nekaj izmed Slovenske kulinarike je poznano po širnem svetu. Zelo značilne zanjo so prekmurske jedi, ki do močnate jedi, najbolj znana je seveda sladica prekmurska gibanica. V Prekmurju pripravljajo tudi odlične pogače, kot je na primer makova, ocvirkova in podobne in kot jih imenujejo zlevanke, ki so lahko iz pšenične, koruzne ali ajdove moke. Kar se tiče mesa najbolj prevladuje svinjsko meso, ki ga pripravijo ali v prekajeni, ali v sušeni obliki ali pa v tako imenovani tünki, medtem ko je najbolj popularna zelenjavna jed bujta repa. Na štajerskem koncu imajo najraje juhe, med katerimi je njihova najbolj poznana kisla juha, ki jo kuhajo iz svinjskih parkljev in drobovine, na koncu pa jo zgostijo z kislo smetano. Korošci so tako imenovani  mojstri za razne štruklje, rezance in žgance, njihova posebnost pa so seveda mavžlji. To je jed, kjer je v svinjski mrežici pečena zmes iz mesa svinjske glave, ajdove kaše, prepraženega kruha, jajc in začimb. Tudi na dolenjskem so izredno značilni štruklji na sto in en način. Lahko so kuhani, slani, sladki, ocvrti,… V Idriji so najbolj znani žlikrofi, na Gorenjskem pa seveda domača orehova potica, prata in enolončnica iz koštruna in zelenjave. Te pokrajine so si po kulinariki marsikje kar zelo podobne, na primorskem pa e to drugače, saj tam prevladujejo lahke jedi. Seveda največkrat pripravijo ribe, testenine, morske sadeže in podobno, saj se čuti velik vpliv iz sosednje Italije. V Posočju je zanimivo, saj tam prevladujejo ovčje in kozje meso, jedi s koruzno moko, suho sadje, krompir in mlečni izdelki. Od tam namreč prihajajo tudi čampe s skuto, ki je v bistvu kuhan krompir s skuto in bovški krapki.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *